Tapi selama 3 hari istimewa ini, anda berpeluang untuk kembali duduk dalam majlis ilmu — sama ada secara fizikal ataupun dari rumah anda — bersama para asatizah yang menyampaikan ilmu dengan pendekatan yang praktikal, menyentuh hati dan membangkitkan iman.
24 - 26 April 2025
Khamis - Sabtu
5 Pertemuan
3.00 Petang
Ini bukan daurah biasa. Ini pelaburan ilmu untuk dunia dan akhirat.
Dan yang paling penting, ia disampaikan dalam Bahasa Melayu, dengan kitab yang ditulis sendiri oleh para pendaurah.
Kalau anda baca sampai sini, tanda hati anda dah mula tertarik.
Itulah taufiq — jangan sia-siakan.
📖 3 Kitab Pilihan | 3 Hari Penuh Ilmu | 3 Asatizah Berpengalaman
Ilmu yang diajar dalam daurah ini bukan sekadar teori. Ia adalah jawapan kepada persoalan harian umat Islam — dari pembahagian harta pusaka, penjagaan hati, hingga ke asas aqidah yang sahih.
✨ Apa yang anda akan temui dalam daurah ini…
🔍 Ketahui rahsia pembahagian pusaka dengan tepat dan praktikal, tanpa perlu jadi peguam.
🕊️ Pelajari cara mengenal penyakit hati dan ubatnya dari sudut ilmu tasawwuf yang sahih.
🛡️ Fahami asas akidah yang menjadi pelindung iman – bukan sekadar hafalan, tetapi kefahaman.
📚 Ketiga-tiga kitab disampaikan dalam Bahasa Melayu, ditulis sendiri oleh para asatizah — bukan terjemahan asing yang sukar difahami.
💬 “Ramai yang sangka ilmu agama susah. Tapi bila kita belajar dengan guru yang betul, kitab yang sesuai, semuanya jadi mudah dan menyentuh hati.”
Selama 3 hari ini, anda akan berada dalam suasana penuh keberkatan — mendalami ilmu yang membentuk kehidupan, membersihkan jiwa dan memperkukuh keimanan.
📖 Kitab Tasawwuf: Pengubat Bagi Hati & Matan Tasfiyatul Uyub
🕗 8:30 pagi – 10:30 pagi
👤 Ustaz Syed Ahmad Ridwan bin Sayed Md Zain
Penawar bagi hati yang letih dan lalai.
Fahami tanda-tanda penyakit rohani seperti riya’, ujub, hasad, dan bagaimana merawatnya.
Dihidangkan dalam bentuk yang lembut, menyentuh hati dan membuka jalan tazkiyatun nafs.
📘 Kitab Faraid: Al-Mukhtasar fi Fiqh al-Mawarith
🕙 10:30 pagi – 4:30 petang
👤 Ustaz Abu Usamah Mohd Hanapiah
Pelajari ilmu faraid secara praktikal dan sistematik.
Ketahui bagaimana pembahagian harta pusaka dilakukan secara adil menurut syarak.
Disampaikan berdasarkan kitab karangan ustaz sendiri, dalam Bahasa Melayu yang mudah difahami.
📗 Kitab Aqidah: Matan Aqidatul Awwam
8:30 pagi – 10:30 pagi
Ustaz Adnan bin Hj Wazir
Fahami akidah Ahlus Sunnah wal Jamaah sebagaimana yang diajar oleh ulama silam.
Pelajari sifat-sifat Wajib bagi Allah, Sifat Mustahil dan Harus Bagi Allah
Sesuai untuk semua peringkat – dari pelajar hingga ke dewasa yang ingin kukuhkan pegangan.
📘 Sambungan Kitab Faraid (Penutup)
🕥 10:30 pagi – 4:30 petang
👤 Ustaz Abu Usamah Mohd Hanapiah
Penutup sesi dengan pemantapan ilmu faraid.
Ruang soal jawab dan diskusi untuk kefahaman lebih mendalam.
🎁 Bonus untuk Peserta Online (RM 57) :
Rakaman penuh semua sesi — boleh ulang tonton bila-bila masa. Ilmu kekal bersama anda, walau tak sempat hadir live!
🍛 Untuk Peserta Fizikal (RM15):
Makan tengah hari disediakan selama 3 hari — supaya anda fokus kepada ilmu, bukan perut.
🏁 SOALAN YANG PATUT ANDA TANYA (TAPI RAMAI MALU NAK TANYA)
✅ Ya, berbaloi sangat! Anda boleh daftar secara online dan akan dapat rakaman penuh semua sesi. Bila-bila masa boleh ulang tonton. Ilmu tak akan basi, dan anda boleh ulang kaji ikut waktu anda sendiri.
✅ InsyaAllah! Semua kitab yang diajar adalah dalam Bahasa Melayu dan disampaikan oleh para asatizah tempatan dengan pendekatan yang mudah, praktikal dan berperingkat. Tak perlu risau.
✅ Boleh sangat. Ada dua pilihan:
💻 Online (dapat rakaman penuh) – RM57 sahaja
🕌 Fizikal (datang ke Masjid Ilmuan Islam Kelantan, Kubang Kerian) – Hanya RM15 (bagi tujuan makan tengah hari 3 hari)
Pilih ikut keselesaan anda.
✅ Tiada! Ini bukan seminar mahal ribuan ringgit. Ini majlis ilmu — kami yakin, bila kita mudahkan jalan orang untuk belajar, Allah akan mudahkan urusan kita juga. Ilmu ini untuk semua.
➡️ Tanya hati anda. Bila lagi anda akan ada peluang untuk duduk dalam majlis ilmu, belajar dari kitab turath, dan bersama para guru dalam suasana yang diberkati?
Tempat mungkin terbuka untuk semua.
Tapi hidayah hanya datang kepada yang mencarinya.
Bawa diri, hati dan keluarga ke arah kehidupan berilmu.
Dapatkan diskaun RM10 dengan masukkan Kod Kupon ‘SAF10’ ketika ‘Checkout’
Jika anda sudah tonton semua Live, video daurah, belajar ilmu dan lakukan tindakan dengan ilmu yang telah dikongsikan tetapi tiada sebarang manfaat yang ada perolehi dalam masa 30 hari, kami sedia pulangkan wang anda semula tanpa banyak soal.